Onderhoud stof

Onderhoud stof

Algemeen

In de loop van de tijd verkleurt iedere stof door invloed van licht. Vooral felgekleurde of donkere stoffen. Vermijd daarom zoveel mogelijk direct zonlicht op uw meubelen.

Stof en zand zijn boosdoeners: zij versnellen de slijtage van de vezels. Regelmatig stofzuigen is de boodschap en dit met een glad mondstuk of aangepaste meubelborstel.

Stofpluizen afnemen met een klamvochtig doek.

Transpiratie en huidvetten kunnen de kleur en structuur van de vezels veranderen. Bij overmatig transpireren is preventieve bescherming aangeraden.

Knip eventuele lussen niet af, maar stop ze terug.

Het normale onderhoud

Eens per week reinigt u de bekleding met een zachte borstel of met de stofzuiger. Strijk met de borstel of de zuigmond voorzichtig - en als uw meubel met een poolstof bekleed is - altijd met de pool mee.

Het ‘grote’ onderhoud

Afhankelijk van hoe de bekleding er uitziet behoeft uw meubel eens per één à twee jaar een ‘grote ‘ onderhoudsbeurt.

Afneembare hoezen kunt u het beste chemisch laten reinigen.

De vast gestoffeerde delen kunnen met droogschuim gereinigd worden.

Gebruik alleen droogschuim van bekende merken en volg daarvan de gebruiksaanwijzing.

Vlekken: een paar algemene tips

  • Onmiddellijk behandelen met water terwijl de vlek nog vers is.
  • Eerst vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel.
  • Direct een badstof - niet pluizend en niet kleurafgevend - handdoek natmaken met koud water, uitwringen en op de vlek plaatsen. Laat de badstof handdoek liggen, zonder te kijken! Als de handdoek verzadigd is, deze vervangen tot de vlek niet meer afgeeft. Laat dan de handdoek liggen tot deze droog is.
  • Gebruik nooit keukenpapier of papieren servetten en zeker niet als deze bedrukt zijn.
  • Gebruik bij het verwijderen van opgedroogde vlekken steeds een katoenen badstof handdoek.
  • Wrijf in rustige, lange halen en wrijf nooit te hard omdat dit de structuur van de stof kan beschadigen. Dit is onherstelbaar!
  • Als er na de behandeling van vlekken kringen overblijven, raden wij u aan de stof eerst goed te laten drogen en dan het hele oppervlak met droogschuim te behandelen.
  • Wanneer u de stof met welk middel dan ook wil schoonmaken, probeer dan altijd eerst op een minder zichtbare plaats of de stof en de kleur niet aangetast worden.
  • Vooral wanneer de stof om een schuimkern gestoffeerd is (de vaste stoffering) moet u spaarzaam omgaan met het oplosmiddel. Het kan anders het zachte schuim onder de stof aantasten
VLEKKEN VERWIJDEREN
Bier,cacao, cola,limonade, vruchtensap, inkt,koffie,likeur, make-up, thee, urine, wijn (rode), braakselZoveel als mogelijk verwijderen door te deppen met een handdoek. Zeker niet wrijven. Daarna wassen met een mild zeepwater: een lauwe oplossing van één eetlepel fijnwasmiddel in één liter water.
Boter,olie, vetOlie evt eerst zoveel mogelijk met keukenpapier opdeppen, grote hoeveelheden met een lepel verwijderen. Daarna de vlek verwijderen met wasbenzine.
KaarsvetOp de vochtige plek met vloeipapier deppen, en met strijkijzer op laagste stand erover strijken. Daarna met wasbenzine behandelen.
Melk, soep, jus, roomVet met wasbenzine oplossen, daarna met een lauwe oplossing met fijnwasmiddel behandelen.
Balpoint, viltstift, lipstick,nagellakZuiver alcohol (70%) op een wattenstaafje.
BloedOp de vochtige plek deppen met een handdoek, daarna weken met koud water,daarna met een lauwe oplossing van fijnwasmiddel behandelen.
Terug naar boven